keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Lasten Halloween


Halloween on tätä nykyajan hapatusta, ei sitä ollut silloin ammoin kun itse vietin lapsuuteni ja oman teinini lapsuudessakin juhla oli vielä vaisu. Nyt Halloween on lyönyt läpi täällä pohjolassakin ja nostanut vanavedessään unohduksista perinteisemmän juhlamme Kekrin. Suomessa Kekri on ollut vuoden vaihtumisen juhla, sadonkorjuun juhla ja ehkä siksi minua kiehtookin tämän uuden juhlan ruokapuoli.

Jotta lasten Halloweenin ei tarvitsisi olla vain kaupan sesonkimakeisia olemme taas koonneet hurjia herkkuja tähän postaukseen. Mukana on suklaamoussella täytetyt matokupit ja joukko terveellisempiä herkkuja. En tiedä miksi ihastuin nakki-spagetti mustekaloihin, mutta ne vain ovat hauskoja. Aiemmin toteutin vastavat hirviöt helpommin hämähäkkeinä ja viime vuonna väsäsin nakeista tämmöiset. Kaupasta saatava erivärispagetti antaa näille otuksille kivasti väriä. Lautasen reunalle tiputetut ketsuppi, sinappi ja majoneesi täplät taas on mukava pyyhkäistä hirviöllä suuhunsa.

nakki hämikset
Nakkihämähäkit
Tällä kertaa hirviö rakennetaan nakkien päistä, lonkeroista tulee tuttuun tapaan värikkäät ja silmät ja suu ovat keittämätöntä spagettia. Mustekalan suuhan on oikeasti keskellä lonkeroita, mutta Halloween hirviöissä on luvallista muokata otuksista mahdollisimman eriskummallisia ja pelottavia.

Mutta siis alkuun; mustekaloja syntyy kaksi per nakki ja mikäli nakin laittaa kolmeen osaan voi keskiosasta tehdä hämähäkin.


Rakastan perunoita, siis niitä aitoja pottuja. En säiky perunan kuoria, kuten kuvista näkyy. Pakastealtaan perunaviritelmiä terveellisempää on haalia kaupasta oikeita isoja perunoita ja rakentaa niistä kauhistuttavia herkkuja.

Valitaan siis mahdollisimman suuria perunoita tai vaikka bataatteja. Pestään perunat hyvin huolellisesti juuresharjalla. Ja sitten mietitään mitä niistä haluaa tehdä. Mikäli niistä haluaa painaa lepakkopiparkakkumuotilla lepakkopottuja on peruna viipaloitava pystysuuntaan, jotta viipale on tarpeeksi iso muotille. Mikäli päädytään tekemään Jack-o'-lantern tyyppisiä kurpitsaukkokaiverruksia voi perunan viipaloida vaakasuuntaan. 

Perunaviipaleen paksuuden olisi hyvä olla noin puolisenttiä, jolloin viipale ei ole liian ohut kaivertamiseen. Naaman saa leikattua perunaan näppärimmin teräväkärkisellä juuresveitsellä jossa ei ole pitkää terää. Myös tavallinen ruokaveitsi tarevällä kärjellä sopii hommaan. Kurpitsanaamojen ja lepakoiden lisäksi perunoista voi tehdä tähtiä, kuita, sydämiä mitä vain mieleen tulee tai mihin löytyy muotteja ja mielikuvitusta.

Perunaviipaleita kypsennetään uunissa 175 asteessa paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Tarkkaile koska potut ovat kypsät ja saaneet "rusketusläiskiä". Mikäli perunat ovat kypsiä, mutta kalvakoita voi perunoita paahtaa hetken uunissa ylätasolla grillivastuksen alla.

Näihin perunoihin tulee siis vain perunaa. Niihin ei laiteta suolaa tai öljyä. Toki niitä voi halutessaan lisätä. Tarjoa perunat joko tavallisen ruoan lisänä tai kermaviilidipin kanssa.

Jack-o'-lantern peruna

Äärimmäisen helppo ja lasten itse valmistamaksi sopii myös tortillapitsa, siis pitsa joka kootaan tortillan päälle ja paistetaan uunissa tai mikrossa. Tällä kertaa pitsan voi koristaa kauhistuttavaksi. Pitsaan voi koettaa koota naaman tai siihen voi leikata kinkkua tai juustoa (ei sitä parhaiten sulavaa) piparkakkumuoteilla kuvioiksi.Halloweenin juhlintaan yhdistetään usein epäterveellinen syöminen, mutta asia voi olla toisinkin. Blogissa on aiemmin esitelty hedelmistä väkerrettyjä kauhistuksia.

Halloween omena manteleilla

Omenahampaat syntyvät herkullisen punaisesta luomuomenasta ja kokonaisista manteleista. Omena pestään ja leikataan neljään tai viiteen lohkoon omenan koosta riippuen. Omenan lohkosta poistetaan siemenkota ja keskeltä lohkoa leikataan pienempi lohko pois. Toiselle puolelle syntynyttä aukkoa tökätään kaksi mantelia draculan hampaiksi. Lisä ällöttävyyttä hampaisiin saa käyttämällä maustettuja manteleita, ne ovat juuri sopivan törkyisiä muistuttamaan hampaiden harjaamisen tärkeydestä.

Halloween banaanit suklaahipuillaBanaaniaaveet  ovat helpot tehdä. Banaani kuoritaan ja leikataan keskeltä kahtia sillä tavalla, että banaani voi seistä leikkauspinnan avulla pystyssä. Haastavin vaihe on saada suklaahiput pysymään banaanissa.

Kaiverrettu kiivi
Kiivi Jack-o'-latern tai vaihtoehtoisesti Frankensteinin hirviö syntyy kaivertamalla terävällä veitsellä kiivin kuorta pois. Tämä vihreä hirviö on oikea c-vitamiinipommi.

Hurja hedelmäsalaatti


Erilaisista meloneista voi kaivertaa hurjia "kurpitsalyhtyjä" ja hyödyntää niitä terveellisen välipalan tarjoilussa. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin saada kauhoa kurpitsan oksennusta lautaselleen?

Kurpitsalyhty samoin kuin muut kaiverretut lyhdyt on turvallisinta valaista jollain muulla kuin kynttilällä, esimerkiksi taskulampulla, jouluvaloilla yms.

Lapsille sopivaa Halloween toimintaa on Kajaanilainen kekripukin polttaminen. Puutarhan heinistä, oljista ja oksista voi koota komean kekripukin, jonka voi polttaa syksyn pimeässä illassa.

2 kommenttia:

Krinja kirjoitti...

Paljonko noita suklaamousseshotteja tulee yhdestä satsista moussea?

Satu kirjoitti...

Kolme suurta annosta tai kuusi pienempää.