torstai 22. lokakuuta 2015

Nieriä uunissa, tilli-sitruunamelissakermaviilikastike

Foliossa kypsennetty nieriä ja tilli-sitruunamelissakermaviilikastike


Helppo. Voi valmistella ennakkoon.

  1. Tee ensin kermaviilikastike vetäytymään
  2. Esivalmistele sitten kala, jonka laitat uuniin noin tunti ennen ruokailua tai aiemmin, mutta silloin kala on syytä alkukuumennuksen jälkeen muhittaa pienellä lämmöllä.
  3. Tarkista kermaviilikastikkeen maku
  4. Ota kala uunista, poista nahka ja ruodot.





Nieriä foliossa

1 – 1,5 kg nieriä
1 sitruuna tai sitruunamehutiivistettä
3-4 tl suolaa
2-3 tl timjamia
1 dl valkoviiniä
pippuria myllystä
nokare voita
Purjoa, sipulinvarsia tms
tilliä

lisäksi:
tarjolle laitettaessa tilliä ja sitruunalohkoja

Laita uuni kuumenemaan 175-200 astetetta.
Levitä työpöydälle kaksinkertainen folio. 
Huuhtele ja pyyhi kala ja aseta foliolle.  

Purista kalalle reilusti sitruunamehua (tai sitruunamehutiivistettä) ja ripottele joka puolelle, erityisesti kalan selkään, suolaa ja pippuria sekä timjamia. 
Laita kalan vatsaan tilliä ja purjoa tai sipulinvarsia tai mitä sinulla nyt sattuu olemaan. 
Taivuta folion reunoja ylös, lisää 1 dl valkoviiniä ja nokare voita. 
Sulje foliot ja nosta kala kalavatiin tai uunipellille. 
Laita uuniin, 175-200 astetta 30 minuuttia, pienennä hieman lämpöä ja anna hautua kypsäksi. 

Paistoaika riippuu kalan koosta ja siitä, laitatko sen uuniin jääkaappikylmänä vai onko se ollut työpöydällä. Kala on kypsä, kun evä irtoaa nykäistäessä ja kalan lihakerrokset irtoavat mehukkaasti. Koska kala kypsyy folion sisällä omassa höyryssään, sietää se hieman ylikypsennystä kuivumatta.





 
Tilli-sitruunamelissakermaviili

1 purkki kermaviiliä
vajaa purkki tilliä
vajaa purkki sitruunamelissaa
½-1 tl hunajaa tai sokeria
¼ tl suolaa
1-2 tl sinappia
1-2 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
kunnon rouhaisu mustapippuria myllystä

Pilko tilli ja sitruunamelissa pieneksi silpuksi. Sekoita silppu, muut aineet ja kermaviili ja laita jääkaappiin tekeytymään. Tarkista maku ennen tarjoilua!



Tarjoile kala hyvän viinin kera



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullista,nieriä on niin ihana kala:)

Satu kirjoitti...

Nieriä on aivan ihanaa, sitä pitäisi syödä useammin :)