sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Valkosuklainen mustikkajuustokakku



Tähän kakkuun tarvitset korkean kakkuvuoan, ainakin 8 cm korkean. Itse käytin säädettävää vuokaa. Tämän kakun halkaisija on 18 cm ja korkeus n. 8 cm.

180 g vaaleita (gluteenittomia) keksejä
75 g voita

200 g valkosuklaa
300 g tuorejuusto
4 dl kermaa
4 rkl sitruunamehua
vaniljaa jauheena tai vaniljasokeria
1-3 rkl tomusokeria
200 g mustikoita
6 liivatelehteä


Murskaa keksit hienoiksi, sulata voi. Sekoita voi ja keksin murut keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja nosta vuoka jääkaappiin.

Rouhi valkosuklaa aivan hienoksi "jauhoksi".

Laita 5 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen ja laita niiden liuottamiseen tarvittava vesi kiehumaan.

Kiehauta mustikat, muussaa ne halutessasi. Mausta mustikat 2 tl sitruuna mehua ja pienellä määrällä tomusokeria. Maista. Lisää joukkoon 2 liivatelehteä, jotka on kylmässä vedessä liotettua ja kuivaksi puristettu ja liuotettu tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin. Anna mustikkahillokekattilan jäähtyä vesihauteessa.

Vatkaa 3 dl kermaa vaahdoksi lisää joukkoon ripaus vaniljaa tai vaniljasokeria. Lisää kermaan tuorejuusto ja suklaa. Makeuta tomusokerilla. Maista, että seos on sopivan makeaa. Lisää joukkoon 3 veteen sulatettua liivatelehteä.

Nostele osa taikina massaa keksipohjan reunoille, niin että keskelle jää avoin tila. Huolehdi, että juustokakkumassa on reunoilta tiivis. Kaada keskelle mustikkahilloke. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei mustikka pääse valumaan pois paikaltaan. Lisää loppu juustokakkumassa vuoan sivuilla ja mustikkahillon päälle. Nosta loppu kakkumassa, mikäli sitä riittää, osittain mustikkasydämen päälle. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään.

Kakun hyydyttyä sekoita

1 dl kermaa vaahdotettuna
100 g tuorejuustoa
0,5-1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua

keskenään.

Liota liivatelehti kylmässä vedessä ja sulata se sen jälkeen kuumaan veteen. Kaada liivate ohuena nauhana kakkumassaan koko ajan vatkaten.

Laita loppu juustokakkumassa kakun päälle niin, että mustikkainen sydän jää piiloon. Anna kakun jähmettyä vielä jääkaapissa vähintään tunti.



Tarjoa kakun kanssa pieni lasillinen kotimasta luomumustikkalikööriä, Rooftop Gardenia, jossa ei ole liikaa sokeria.

Kaikki juustokakut voi mielestäni tehdä sopiviksi viljattomaan ruokavalioon jättämällä pohjan yksinkertaisesti pois. Muuttaahan se hitusen kakun makua, mutta usein kakku on silti edelleen hyvää.


Tein kakun ensimmäistä kertaa kesällä 2013 ja käytin vähemmän juustokakkumassaa. Sekoitin keskellä olevan mustikkasydämen hammastikulla marmorimaiseksi kuvioksi.

Kakku on hauska, koska se ei ole kauttaaltaan samanlainen. Valkosuklaarouhe maistuu siellä täällä, eikä tasaisesti kutsen olisi jos se olisi sulatettu kakkumassaan. Kokonaiset mustikat hillokkeessa antavat oman osansa rakenteeseen. Sileämpää rakennetta arvostavat. voivat muuttaa halutessaa nämä asiat helposti.

Ei kommentteja: