maanantai 22. helmikuuta 2016

Lammas-keftat ja tomaattikastike


Mausteiset lammas-keftat

500 g lampaan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 tl kurkumaa
1/2 tl jauhettua kanelia
reilu 2 tl jauhettua juustokuminaa
1 1/2 rkl merisuolahiutaleita
50 g pinjan siemeniä
iso kourallinen korintteja
40 g lehtipersiljaa
2 kananmunaa
öljyä

Kuumenna uuni 140 asteeseen.
Pilko sipuli ja persilja hyvin pieniksi.
Paahda pinjan siemenet kuumalla pannulla.
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi öljy keskenään.
Vaivaa lihapullataikinaa.
Ota massasta hieman golf-palloa suurempia nokareita ja muovaa ne noin 5 cm pitkiksi, keskeltä hieman paksuiksi pötköiksi.
Ruskista keftat joka puolelta pannulla öljyssä.
Nosta paistetut keftat vuoassa uuniin, niin ne pysyvät lämpiminä.


Tomaattikastike

700 g (luumu)tomaatteja
1 kokonainen valkosipuli
1 tl kurkumaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl jauhettua kanelia
2 tl sokeria
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

Kuori valkosipuli ja murskaa veitsen lappeella sen kynnet.
Kuumenna iso kattila ja kaada siihen öljyä niin, että pohja peittyy.
Leikkaa tomaatit kolmeen osaan ja laita ne kattilaan.
Lisää kattilaan valkosipulinkynnet.
Paista niitä 10 minuuttia samalla sekoittaen.
Lisää joukkoon mausteet.
Paista vielä 10 minuuttia.
Lisää joukkoon tomaatti murska ja pienennä levyä.
Anna kastikkeen hautua 1,5-2 tuntia välillä sekoittaen.


Tomaattikastikkeeseen käytin Shirazi-salaatin tomaattien sisukset.


Nautimme Keftat ja tomaattikastikkeen bataattisoseen kanssa ja salaattina meillä oli aiemmin mainittu shirazi-salaatti.

Tarjosimme ruokaa seuraavana päivänä suomalaiseen kotiruokaan tottuneelle rouvalle ja ruoan maut istuivat hänen makuunsa. Aina eksoottiset ruoat eivät ole epäilyttäviä, ne ovat vain hitusen erilaiset muunnokset lihapullista ja muusista :)


Ohjeet ovat Gummerukselta saamastani Sabrina Ghayourin Persiana Lähi-Idän ruokaa joka makuun-kirjasta.



2 kommenttia:

Tiia-Marie Lähteenmäki kirjoitti...

Aivan ihana blogi jäin seurailee..

http://elamaapahkinankuoressaa.blogspot.com/

Satu kirjoitti...

Kiitos Tiia-Marie :)