keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Shirazi-salaatti



Shirazi-salaatti

1 kurkku
6 terttutomaattia
1 punasipuli
oliiviöljyä
hyppysellinen merisuolahiutaleita
mustapippuria rouhittuna
1 sitruunan mehu
granaattiomenan siemeniä

Huuhtele kasvikset.
Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi.
Halkaise tomaatit, poista niiden sisus, kuutioi tomaatit.
Kuori ja kuutioi punasipuli.
Laita kasvikset kulhoon ja sekoita.
Kaada niiden päälle loraus oliiviöljyä.
Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada päälle sitruunamehu.
Sekoita salaatti hyvin.
Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä.
Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa parikymmentä minuuttia.

Alkuperäisessä ohjeessa oli 2 tl sumakkia salaatin pinnalla, mutta jätimme sen pois.


Lapseni rakastaa Lähi-Idän makuja ja saadessani  Gummerrukselta Sabrina Ghayorin kirjan Persiana Lähi-Idän ruokaa joka makuun olin onnessani. Nyt oppisin saamaan ruokiini makuja, jotka miellyttävät lastani.

Ensimmäinen ohje jonka kokeilin oli tämä salaatti. Kaikkien ensisilmäykseltä eksoottisten ohjeiden joukosta silmiini pisti jotenkin kotoisan oloinen salaatti. Lapsuuteni salaatteihin kuului aina kurkku ja tomaatti, joskus sipulia. Tämä salaatti jää ilman granaattiomenan siemeniä ja sumakkia arkiruoka valikoimiimme, se on helppo ja sen rapsakka rakenne miellyttää minua. Kun kaksi eksoottisempaa raaka-ainetta jätetään pois, on ainekset edulliset ja saatavissa kaikista kaupoista.

Niin ohjeet tuntuivat eksoottisilta niiden nimien vuoksi, kun kirjaan uppoutui lukemaan hoksasi, että päivittämällä maustehyllyynsä kurkumaa ja juustokuminaa oli jo ottanut askeleen kohden uusia makumaailmoja. Joissain kirjan ohjeissa oli käytetty harvinaisempia raaka-aineita, mutta valtaosin kaikkia kirjan ohjeiden raaka-aineita saa tavallisista kaupoista ja uskon tämän olevan osa syyn kirjan saamaan suosioon.




2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Täälläpäin hyvin yleinen tuon tapainen salaatti:)

Satu kirjoitti...

Se jäänee tänne meidänkin köökkiin yleiseksi salaatiksi, sen verran ihastuimme siihen :)