lauantai 19. maaliskuuta 2016

Frans & Amélie

Saimme kutsun tulla tutustumaan uuteen Frans & Amélie ravintolaan. Ravintolan tiloissa toimi ennen Sokos Hotellien Fransmanni-ravintola. Helsingin Frans & Amélie ja Turun Frans & Emilie ovat ensimmäiset uudistuneet Fransmannit, loput Fransmannit uudistuvat tämän ja ensivuoden aikana.

Saimme ennen alkupaloja talon omia leipiä yhdessä herkullisen kirnuvoin kanssa.
Keittiömestari Jukka Imeläinen piipahti seurassamme ja saimme kuulla Frans & Amélien astelevan vain osittain vanhan Fransmannin jalanjäljissä. Nykyinen ravintola mukailee löyhästi ranskalaista bistroa, sen listalta löytyy jopa french burger. Vanhasta Fransmannista listalle pääsi vain karitsan lapa, sen sijaan härkäruukku on mukana uudistettuna. Ravintolan ruokalista vaihtuu kolmesti vuoden aikana. Sesongeista pisin on syksy-talvisesonki, jota seuraa lyhyt ja maukas parsasesonki, jonka jälkeen siirrytään kesälistalle.


Alkumaljoina nautimme  lasilliset Nicolas Feuillatte samppanjaa. Juomia siemaillessamme tutustuimme ruokalistaan. Silmämme bongasivat heti sopivat pääruokavaihtoehdot. Me emme kuitenkaan tilanneet niitä, olimmehan uutta kokeilemassa. Päätimme kääntyä henkilökunnan puoleen ja pyytää heiltä suosituksia. Kerroimme mistä pidämme ja saimme todella onnistuneet suositukset. Kerrottakoon heti alkuun, että seuralaiseni on hyvin skeptinen ketjupaikkojen suhteen. Tällä kertaa hän oli väärässä. Ravintola oli tunnelmallinen ja henkilökunta oli ystävällistä ja mukavaa. Ja ennen kaikkea pääruokamme olivat erinomaiset.

Alkupalat

Valitsimme alkupaloiksia molemmat jaettavat alkuruoat, sillä mikäänhän ei ole niin hyvää, kuin ruoka kaverin lautasella. Toinen alkupala piti sisällää juustoja; brie, comte ja aivan loistava roquefort tarjoiltiin viikunahillon ja versojen kanssa. Leikkele-ankanmaksalautanen piti puolestaan sisällään Lyonin salamimakkaraa, ankanmaksa-terriiniä kyyhkyllä ja ilmakuivattua kinkkua. Alkupalojen kanssa nautimme niihin hyvin sointuvaa ranskalaista Wolfberger Gewürztraminer valkoviiniä.


Olemme tarkkoja syömästämme kalasta. Usein jätämme ravintolassa kala-annokset tilaamatta, sillä tässä tuhansien järvien maassa tarjotaan hämmästyttävän usein kalaa jota on pannulla kohdeltu kaltoin. Tällä kertaa talon kala-annos oli täydellinen; suola oli juuri sopiva, rakenne oli just eikä melkein, pinta oli rapsakka ja annoksen muut elementit sopivat kalaan täydellisesti. Paistettu kuha sahrami-sinisimpukkakastikkeella, punajuuri lohkoilla ja palsternakkapyreellä oli kertakaikkisen onnistunut annos.

Annoksen pariksi saimme Yalumba Rieslingiä Australiasta, valitettavasti viinivalinta ei mennyt ihan nappiin. Viini oli ihan kivaa, mutta se ei yltänyt annoksen tasolle.Keittiömestarin kehuttua kasvispataa oli sitä kokeiltava. Annos oli juuri makuuni; se oli täyteläinen, siinä oli hitusen potkua ja se oli täyttävä. Munakoiso, parmesaani ja tomaatti toimivat niin hyvin yhteen, kuin ne osaavat. Kasvisruoan kanssa nautimani lasillinen Ranskalaista Le Grand Noir Merlotia kruunasi annoksen. Harvemmin olen yhdistänyt kasvisruokaa ja viiniä, mutta kannattaisi, ainakin tämän kokemuksen perusteella.


Jälkiruoan valinta oli kerrankin helppoa, listalta löyty annoskateuteen ja päättämättömyyteen taipuvaiselle juuri sopiva valinta Café Gourmand Valhorna, siinä oli kaipaamani espresson ja suklaan lisäksi jäätelöä, valkosuklaakreemiä ja Millionaire's shortbread. Jälkiruoka oli hyvää, mutta hitusen liian imelää minulle. Jälkiruoan kanssa saamamme Banyuls viini ranskasta olisi ehkä riittänyt pelkän jäätelön, espresson ja suklaan kanssa jälkiruoaksi. Huomaatteko nyt, vaikka vähentäisin toivomieni jälkiruokien määrää, saan silti aikaiseksi listan.


Ehdoton plussa ravintolassa oli sen äänimaailma. Taustalla ei ollut mitään pimputusta ja vaikka sali oli täynnä ei se ollut hälyisä. Saimme aterioida ihanan rauhallisessa tunnelmassa.Kluuvikatu 8
Helsinki

8 kommenttia:

anne/ 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Oioioi mikä juustolautanen!!! <3

Paula kirjoitti...

Näyttää todella hyvältä paikalta! Yleensä syön mieluummin kotona, kun ravintoloissa on kauhea meteli ja levoton ilmapiiri! Juustolautanen näytti todella hienolta!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Hauska lukea tästä Helsingin paikasta, kun itse kävin kokeilemassa Turun sisar-ravintolan :-)
Aika samantyyppiset kokemukset, vaikka valinta osuikin ihan eri ruokiin. Paitsi tuo jälkiruoka. Siinä oli tarpeksi monta herkkupalaa jopa minulle...

Satu kirjoitti...

Anne, itse odotin "tavanomaisen" näköistä juustolautasta ja yllätyin positiivisesti tarjoilijan tuodessa tuon kaunottaren pöytään :)

Paula, ravintoloiden meteli ja kiireen tuntu on tuttua. Olemme joskus jopa poistuneet tilaamatta liian meluisesta ravintolasta. Ainain meidän pöytämme oli niin rauhallisella ja hiljaisella paikalla, kuin ravintolalta voi vaatia.

Minna, Jälkiruoassa oli kerrankin kylliksi :) Tuo kala-ateria on Helsingin erikoisuus.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää, tuoretta ja oikein kypsennettyä kalaa Suomalaisessa ravintolassa!!? Pakko mennä testaamaan.

Satu -Tsajut kirjoitti...

Tämä ihme tuli koettua Anonyymi. annoskateuteni oli huikea, sillä kala-annos oli ihana ja sain vain haarukallisen siitä maistaa :D

Anonyymi kirjoitti...

Perjantainen illallinen jätti vähän jakautuneen olon. Palvelu oli ystävällistä ja asiantuntevaa, hymyä unohtamatta. Miljöö aivan kiva ja toimiva. Mutta. Ruokien tulo kesti, vaikka alle puolet pöydistä oli miehitettyjä. Annokset olivat hyvän näköisiä, kun ne tulivat n 45 minuutin odottelun jälkeen. Toinen Mutta. Jos 20 euron salaatin jälkeen on yhä selkeästi nälkä, jokin ei ole kunnossa. Salaatissa ei ole silloin tarpeeksi syötävää! Saman hintaisessa burgerissa on pihviä ja perunaa, leipää ja lisukkeita. Pääruokasalaatin tulee olla runsas ja täyttävä. Nyt niin ei ollut, ja se on sääli niitä kohtaan jotka salissa tekevät hyvää työtä.

Satu kirjoitti...

Luulin vastanneeni tähän, mutta kokeillaan uudelleen. Kurja kuulla kokemuksestanne, kuulostaa siltä ettei kaikki sujunut kuten pitäisi. Annoitteko henkilökunnalle palautetta asiasta? Vaikka palautteen antaminen on haastavaa, niin se kannattaa; sillä tavalla asiat voivat muuttua :)