tiistai 8. maaliskuuta 2016

Lempeät ja hienostuneet punaviinit tasting

Käyn Viiniministerin maanantaiklubilla viinitastingeissä. Arvioimme maistamamme viinit alkusokkoa lukuunottamatta. Jokainen osallistuja saa 3 pistettä jaettavaksi viineille. Eniten pisteitä saanut viini voittaa. Viiniministeri arvioi viinit kansainvälisesti käytössäolevalla 100 maksimipisteen asteikolla arvioiden viiniä kokonaisuutena.Tastingissä meillä oli tuttuun tapaan lasillinen vettä ja leipää neutraloimassa makuaistejamme. Leipä oli tällä kertaa ihanaa Keisarin Toastia, jossa oli vehnän lisäksi hitunen ruista.

Tastingien alussa meillä on Alkusokko ja tällä kertaa virittäydyimme tunnelmaan Boutari Santorini 2013 valkoviinillä. Kreikkalainen viini oli mausteinen ja yrttinen ja siinä oli lyhyt jälkimaku.


1. Tommasi Le Prune Merlot 2014 voitti äänestyksen 18 pisteellä. Viiniministeri antoi viinille 85 pistettä. Viini keräsi kommentteja "tätä pitää ostaa" ja samalla aprikointeja onko merlot palaamassa muotiin. Tumman sävyisessä viinissä maistui luumu ja karhunvatukka. Viinistä löytyi myös hitunen pippurisuutta ja kevyttä tammisuutta. Tämä viini oli kevyesti marjainen ja lempeä. Viini ei myöskään ollut pahan hintainen.

2. Hewitson Le Secateur 2014 oli kisan kakkonen 12 pisteellä, Viiniministerin arvioidessa sen 87 pisteen arvoiseksi. Viini oli hyvin makea 10g/litra jäännössokeri sai viinin maistumaan makealta. Tuoksusta löytyi hajusteita, parfyymia. Viinissä oli "kaikkea liikaa" ja silti se sai ääniä. Ehkä se erottui muista selkeästi ja keräsi siksi hyvän pistesaaliin? Viini olisi mielestämme mainio makupari makeahkolle grillipossulle tai nyhtöporsaalle. Se soveltuisi myös hyvin jälkiruokajuustojen kaveriksi.

3. Brancott Estate South Island Pinot Noir 2012 sai 11 pistettä ja Viiniministeri noteerasi sen 86 pisteen arvoiseksi. Tätä viiniä ei kannata enää kypsyttää, vaan se on nyt hyvä nautittavaksi. Tämä viini sai raadiltamme arvion hyvästä hintalaatusuhteesta. Tämä viini tuoksui kotoisasti punaviiniltä eli selkeästi olen oppinut yhdistämään Pinot Noirin tuoksun punaviinin tuoksuksi :)

4. Kaiken Malbec Reserve 2013 sai 10 pistettä ja Viiniministeriltä 88 pistettä ollen teknisesti tastingin paras viini. Tammikypsytys oli tuonut makuun vaniljaa. Tuoksusta löytyi rautaa, metallia ja lakritsaa. Viini parani saadessaan ilmaa. Tämä on lempeä malbec.5. Schneider Sankt Laurent 2013 sai pisteitä 3 ja Viiniministeriltä 87 pistettä. Viini oli alkuun hennon savuinen. Maussa oli metsäisyyttä ja yrttisyyttä. Maku oli kohtuullisen pyöreä, mutta jälkimaku ei ollut pitkä. Viini sai mukavan makuparin Camembertistä. Arvioimme sen sopivan myös joulupöytään kinkun ja laatikoiden kaveriksi. Lisäksi viini olisi varmasti omiaan vaalean lihan ja miedon riistan sekä poron seurana.

6. Villa Ponciago Beaujolais-Villages 2012 viini sai raadiltamme 0 pistettä ja Viiniministeri antoi sille 83 pistettä. Viini oli vaatimaton, vaaleanpunainen ja läpinäkyvä. Siinä oli hapokkuutta ja se oli hennon marjainen ja yrttinen. Tuoksu vahvistui kokoajan muistuttamaan entistä enemmän lettuhilloa. Viini olisi ollut ehkä enemmän edukseen, jos se olisi jäähdytetty 15-16 asteiseksi. Tämä viini ja etenkin sen tuoksu herätti paljon keskustelua.Tasting ohessa maistelimme Etorki lampaanmaitojuustoa, Camemberttiä ja maalaispatee Tante Juliette, jotka kaikki oli hankittu Helsingin Stockmannilta.

Viiniministerin vinkkinä kuulimme Espan Alkon valikoimista löytävän laajan kattauksen tilausvalikoiman viinejä hyllystä.

*Bloggaaja on itse kustantanut tastinginsä*

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

olen joskus järjestänytkin tastingeja. Iso on makukirjo ja erot hyvinkin selkeitä.

Ritva kirjoitti...

viitisen vuotta sitten on järjestetty tutkimus, jossa 578 henkeä sokkomaisteli viinejä. Joka toinen onnistui määrittämän maun perusteella, onko kyseessä halpa vai kallis viini (lähde IL/pippuri.fi)

Ritva kirjoitti...

Toisen testin mukaan ihmisille annettiin viisi viinilasia ja kerrottiin, että eka on todella halpa ja hinta nousee niin, että viides on kallein, todellista eliksiiriä. Kalliit viinit sai ylistystä, halvin koettiin kovin vaisuksi. Tosiasiassa ensimmäinen ja neljäs sekä toinen ja viides lasillinen olivat samaa viiniä. Mielikuvalla ja ennakko-odotukset siis ratkaisivat! (lähde IL/pippuri.fi)

Ritva kirjoitti...

vielä yksi testi: 54 viinialan opiskelijaa saivat kaksi punaviinilasi, joita heidän piti kuvailla mahdollisimman seikkaperäisesti. Toinen oli kuitenkin punaiseksi värjättyä valkoviiniä. Yksikään opiskelija ei asiaa huomannut. (lähde IL/pippuri.fi)

Anonyymi kirjoitti...

kauneus on katsojan silmässä, maku suussa

Anonyymi kirjoitti...

Olen joskus ravintolassa nauttinut menussa juuri sille aterialle valittua viiniä. SE jos mikä, on todellinen nautinto!

Anonyymi kirjoitti...

Miksi sanotaan, että sille ja sille perusruoka-aineelle sopii se ja se viini. Mausteet ja valmistustapa ratkaisevat! Miksi ei ole suosituksia resepteistä ja juuri niihin ruokiin yhdistettävistä viineistä?

Satu kirjoitti...

Hyviä kommentteja. Hinta ei aina korreloi laadun kanssa ja etenkin kokemattomampi maistelija saattaa olla harhautettavissa. Ammattimaiset maistelijat arvioivat viinejä 100 asteikolla, arvioiden makua, väriä, tuoksua, rakennetta jne eli he purkavat viinin palasiin ja arvioivat sen sitä kautta. Uskoakseni ammattilaisia on hankalaa huiputtaa laadun suhteen, mutta itse en varmasti ole koskaan niin pro, etteikö minua saisi juksutettua ;)

Ravintoloiden aterioihinsa yhdistämät viinit ovat parhaimmillaan huikea kokemus, jossa sekä ruoka, että viini nousevat uudelle tasolle. Harmillisen harvoin käyn paikoissa, joissa pääsisin nauttimaan moisesta.