maanantai 14. maaliskuuta 2016

Männynneulastee



Männynneulaset sisältävät runsaasti c-vitamiinia, jopa kuusi kertaa enemmän kuin appelsiinissa, ja niistä voi näin keväällä keittää piristävää teetä. Tee ei kuitenkaan sovellu säännölliseen käyttöön männynneulasissa olevien haihtuvien öljyjen vuoksi.


Männynneulastee

Kerää männyn havuja puhtaalta paikalta, tähän tarvitaan maanomistajan lupa, sillä Jokamiehenoikeudet eivät anna tähän mahdollisuutta.
Laita mukiin vihreitä havuja ja kaada päälle kiehuvaa vettä.

Kun havujen väri alkaa haaleta, on juoma valmista.
Juoman voi  maustaa sitruunalla ja hunajalla.

Litraan vettä menee n. 2 kourallista männynneulasia.


Männynneulastee hauduttaen

Ota tuoreet männynneulaset ja leikkaa ne halutessasi silpuksi.
Keitä kattilassa vettä.
Lisää havut kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua 20 minuuttia.
Jätä keitos hautumaan seuraavaksi 20 minuutiksi.

Siivilöi tee ja lämmitä se, kun haluat nauttia sitä.

Voit maustaa teesi sitruunalla ja hunajalla. Haudutettu tee on punertavampaa ja voimakkaamman makuista, kuin pikaversio.


Professori Toivo Rautavaara kertoo kirjassa Idätä itse Saksan armeijan ehkäisseen keripukkia talvella 1941-42 idättämällä miestä kohden 50 g rukiinjyviä ja tarjoamalla männyn havuista keitettyä teetä.

4 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Ei vitsit miten ihana idea! Pakko kokeilla!

http://annekatariina.com

Satu kirjoitti...

Suosittelen, tee (tai ihana ilma) piristi ainakin minua.

Anonyymi kirjoitti...

Miltä se maistuu?

Satu kirjoitti...

Ensimmäinen eli tuo nopeampi vaihtoehto oli miedompi. Molemmissa maistui mänty ja parkki. Etenkin kauemmin keitelty kaipasi jotain kaverikseen maistuakseen hyvältä. Ihan ok siis, mutta ei järisyttävä makukokemus.