tiistai 12. huhtikuuta 2016

Agriturismo Masseria Calongo - Italia

Italian matkallamme yövyimme kaksi yötä Cisterninon Agriturismo Masseria Calongo:ssa. Tavoitteenamme oli yöpyä Agriturismossa eli maatilamajoituksessa, jossa maatilatoiminta on edelleen käynnissä.


Agriturismo Masseria Calongo tuotti itse ihania hilloja aamiaispöytäämme, lisäksi heillä oli myynnissä erilaisia säilöttyjä kasviksia. Se siis täytti vaatimuksemme "oikeasta agriturismosta".


 Löysimme paikan netistä ja se oli sopivan ajomatkan päässä Barista, jonne lensimme. Perille löysi helposti navigaattorin avulla ja pihalla oli hyvin parkkipaikkoja.


Vierailuajankohtamme oli paikallisittain talvi, mutta näin suomalaisittan pääsimme kevään tunnelmaan. Ilma oli sopivan lämmin, vaikkei vierailumme alussa ollutkaan t-paita kelejä. Agriturismomme sijaitsi ylhäällä kukkuloilla, jossa tähän aikaan vuodesta oli ihanan vihreää. Kesällä polttava aurinko paahtaa tämänkin seudun keltaiseksi.

 Agriturismon ympärillä polveili pieniä, kivimuurien reunustamia teitä. Kävelimme niillä ja nautimme maaseudun hiljaisuudesta ja alkavan kevään kauneudesta.


Oikealla mäen huipulla sijaitseva majapaikkamme
 Tämä Italian saappaan korossa sijaitseva seutu poikkesi niin monella tapaa aiemmasta Italian matkan kohteestamme, Piemonten alueesta, ettei olisi aina uskonut olevansa samassa maassa.

oliivipuu
Oliiveja
 Seudulta puuttui Piemonten alueen hurjat korkeuserot, vaikka täälläkin maisema aaltoili. Ja täällä oli runsaasti erilaisia hedelmäpuita, siinä missä Piemontessa oli viinejä ja hasselpähkinää.

appelsiinipuu
Appelsiinipuu
Piemonte pikkuisen agriturismon isännät puhuivat sujuvaa englantia, täällä taas paikan isäntä oli värvännyt ystävänsä tulkkaamaan. Jäin siihen mielikuvaan, ettei Pugliaa, tätä Italian korkoa, ole vielä löytäneet suuret ulkolaiset turistimassat, vaan kesällä sen ruuhkauttaa oman maan väki ja pieni italialaisittain pieni joukko ulkomaan turisteja.Majapaikkamme katto on korkea, myös rakennuksen sisältä. Se kertoo kesien olevan kuumia. Tällä alueella Italiaa perinteinen talonmuoto on trulli tai trullo. Korkealle katon rajaan nousee kuumuus ja alhaalla pitäisi olla viileämpää. Huoneiden muoto tekee niistä helposti viileitä talvella.

trullo, trulli
Takapihan autioitunut Trullo


Aamiainen oli molempina aamuina ylitsevuotavan runsas. Seurueemme gluteenitonta ruokavaliota noudattava sai omat herkkunsa ja hänen ruokavalionsa huomioitiin hyvin vaikka ilmoitimme siitä vasta tuloiltana.


Aamiainen alkoi hämmentävästi makeilla herkuilla ja ne olivat molempina aamuina erilaiset ja taivaalliset. Ensin saimme valikoiman talon hilloja, paahtoleipiä ja sämpylöitä. Sitä seurasi lautasellinen leivoksia, siis jokainen sai oman lautasellisensa. Gluteeniton vaihtoehto oli herkullinen päärynäkakku ja vaikka sitä oli vain yhtä lajia oli annos sitä runsaampi.Televisio ja etenkin komean univormun omaava säämies, viihdyttivät meitä aamiaisella.


Makeista herkuista siirryttiin paikalliseen, taivaallisen ihanaan, mozzarellaan, kinkkuun, munakkaaseen ja toasteihin. Aamiainen oli sen verran täydellinen, ettei kameraa malttanut käsitellä aamiaisen aikana, tärkeintä oli syöminen.

viikuna
Viikuna
 Miksi kirjoittaa Agriturismosta jossa söimme kaksi aamiaista? Kyse ei ole niinkään niistä erinomaisista aamiaisista, kyse on ruoan alkuperästä. Agriturismomme tuotti itse osan tarjoamistaan ruoista ja se sijaitsi keskellä ruoantuotanto aluetta. Kävelimme alueella muutaman kerran ihan vain katsellen miltä viikuna, appelsiini, manteli, persikka ja oliivi näyttävät luonnossa.

Vertasimme maaperää, kasvuoloja ja lajeja kotoisiin lajeihimme. Opimme mistä paikallinen ruoka tulee ja arvostimme sitä kautta sitä enemmän.


Ostimme tuliaisiksi ystäville ja itsellemme paikan oma kasvattamaa ja valmistamaa hilloa. Mansikkahillo ei pärjännyt kotoiselle hillollemme, mutta ne muut olivat puhdasta täydellisyyttä. Taisimme verottaa pahasti appelsiini-appelsiininkuori-saksanpähkinä-hillon varastoa. Se oli täydellinen kombinaatio makeutta ja karvautta. Ja me näimme ne puut, joissa hillomme oli saanut alkunsa.


Contrada Calongo, 4, 
72014 Cisternino BR, 
Italia


3 kommenttia:

Taina K kirjoitti...

Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Lottovoittohaaveissa viettäisin ainakin yhden talven Italiassa, oppisin kieltä ja kulttuuria...
Tulevalle kesälle on varattu reissu Ischiaan, ensimmäistä kertaa muualle kuin Roomaan Italiassa. Ei malttaisi odottaa!
Kiva kun linkitit tämän postausksen.<3

Mrs K kirjoitti...

Olispas ihanaa päästä Italiaan! En ole koskaan käynyt, mutta kuvasi on niin ihania, että jos joskus olen kuuluisa ja rikas kirjailija, lähden sinne kirjoittamaan :D

Satu kirjoitti...

Taina K, olen pikkuisen kade matkastasi, siitä tulee varmasti upea :)

Mrs K samanlaisia haaveita olen joskus elätellyt ja löytänyt useamman paikan Italiasta josta voisin hankkia inspiraatiota.