keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Suolakalan valmistus + video

Suolakala

1-2 kg tuore lohi
1/2 sitruuna
karkeaa merisuolaa


tarjoiluun
tuoretta tilliä ja kevätsipuleita

Pese kala.
Kuivaa kala talouspaperilla.
Pyyhi kalan suomupinnat sitruunan puolikkaalla.
Fileroi kala, jätä kuitenkin kylkiruotojen päällä oleva vaalea kalvo paikalleen.
Ripota suolausastian pohjalle suolaa muutaman ruokalusikallisen verran.
Aseta ensimmäinen file astian pohjalle suomupinta alaspäin.
Ripota kalan päälle suolaa, ruokalusikallinen tai pari.
Aseta toinen file kalan päälle, suomupinta ylöspäin.
Paina fileitä vastakkain.
Nosta päällimmäistä filettä ja katso, että molempiin paloihin on jäänyt sopivasti suolaa kiinni.
Laita file takaisin.
Ripota fileen päälle suolaa.
Laita kalojen päälle leivinpaperia tai voipaperia.
Aseta kalojen päälle kivi painoksi.
Nosta kala jääkaappiin 1-3 vuorokaudeksi.

Kun kala on valmista tai nälkä on sopiva, nostetaan kala jääkaapista.
Siisti kalasta ylimääräiset kalvot jne.
Leikkaa kala viipaleiksi ja nauti esimerkiksi ruisleivän päällä.
Korista ja mausta kala tuoreella tillillä ja kevätsipuleilla.









Kalan suomupinnat pyyhkäistään sitruunalla, koska kalan nahassa elää mikrobeja ja muita, jotka saavat muutoin kalan nahan tuoksumaan epämieluisalta parissa päivässä. Sitruuna tuhoaa ne.

Tämä kala on suolaisempaa, kuin graavikala. Tämä ei myöskään ole kuivaksi tönkkösuolattua kalaa.

Videolla näkyy, miten kala leikataan siivuiksi kulmittain, tämä tekee paloista helpommin syötäviä, kun lihan jänteet katkeavat.

2 kommenttia:

kaikentakanaonaiti kirjoitti...

Oi vitsi, nyt tekis mieli kalaa ja kaappi on lastattu täyteen erilaisia lihoja tms vapuksi! Tosi hyvännäköinen ja helppo ohje :P

Satu kirjoitti...

Vapun lihojen jälkeen sitten ;)