keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Grillatut lohi-sitruunavartaatTämä postaus on toteutettu yhteistyössä Sagan kanssa.


Kun saimme kutsun osallistua Sagan grillauskampanjaan olimme innoissamme. Me grillaamme paljon, itseasiassa grillikautemme kestää koko vuoden. Esimerkiksi tammikuussa grillasimme liki kolmenkymmenen asteen pakkasessa, koska tiukka pakkanen on mainio puunkaatokeli ja kunnon talkoissa tulee olla grilliruokaa.

Grillaamme siis ympäri vuoden emmekä ole moksiskaan vaikkei keli olisikaan tavanomaisin grillikeli. Pienessä sateessa, oli se sitten vettä, räntää tai lunta, grillailu onnistuu liki yhtä hyvin kuin helteellä.  Emme tarkistaneet säätä tätä kampanjaa varten, sillä mehän grillaamme oli keli mikä vain. Se on asenteesta kiinni. Niin ja hyvästä ennakkovalmistautumisesta.

Tammikuun grillailut -28 pakkasessa

Grillimme on puugrilli, konstailemattomasti betonilaatasta, irtotiilistä ja rautaristikosta koottu kokonaisuus. Sellainen, joita maastamme löytyy lukemattomia.

Meille grillaaminen on keino valmistaa maukasta ruokaa, jonka avulla jaksamme ahertaa pihapiirin töissä. Valmistaudumme usein grillaamiseen ennalta; pilkomme kasvikset, marinoimme ja leikkaamme lihan tai kalan ja teemme salaatin valmiiksi. Näin itse grillaaminen on vaivatonta.
Grilliruokamme perustuu hyviin perusraaka-aineisiin, selkeät hyvät maut eivät kikkailua kaipaa.

Toukokuun kukkaloistoa grillin vieressä

Torppamme on vanha, mutta me torpassa uusia. Käynnissä on mittava myllerrys pihapiirissä. Niinpä kaiken ylimääräisen tiskin välttäminen on tällä hetkellä keskeinen asia. Tämän kesän hitiksi ovat nousseet Sagan tuotteet, joihin tutustuimme haastekutsun myötä. Ei tarvita pannuja, pariloita, halstereita tai muita vempaimia. Kesän postauksissa tulee vinkkejä, miten olemme valmistaneet erilaisia grilliruokia.

Kalan grillaaminen on usein hankalaa, kala tahtoo helposti palaa ja kypsyessään murentua sekä tarttua grilliin kiinni. Etenkin kalan kääntäminen on joskus varsin hankalaa. Ratkaisimme grillausongelman leivinpaperilla ja foliolla. Kääntäminen tapahtuu esimerkiksi reunasta kallistamalla, jos kala on kovin murenevaista. Kalan neste ei tällä paistoalustalla pääse valumaan tuleen kärisemään, vaan jää leivinpaperin päälle, josta se osittain imeytyy takaisin kalaan.Lohi-sitruunavartaat

600 g lohta fileenä
1 iso luomu sitruuna
3 grillivarrasta
suolaa
tuoretta tilliä

leivinpaperia
foliota

Laita puiset grillivartaat veteen likoamaan.
Leikkaa fileestä nahka pois.
Leikkaa lohesta paksuja paloja.
Pese sitruuna.
Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi.
Pujota vartaaseen vuorotellen muutama pala kalaa ja sitruunaviipale.
Ripottele vartaan päälle suolaa.

Pidä grillissä vain pientä tulta, ettei tuli yltä sytyttämään leivinpaperia.

Leikkaa leivinpaperista pala, jonka päälle vartaat mahtuvat hyvin.
Leikkaa foliosta isompi pala.
Aseta leivinpaperi keskelle foliota ja käännä folion laidat leivinpaprin päälle.
Näin saat kalalle paistoalustan, johon kala ei jää kiinni.

Grillaa kala kypsäksi miedolla tulella tai hiilloksella.
Mausta varras tuoreella tillillä.
Tarjoa kala esimerkiksi villiintyneiden nuotiojuuresten kanssa.Saga

3 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Niin yksinkertaista ja silti varmasti ihan mielettömän hyvää! Grillaaminen on superhauskaa, ja ulkona syöminen saa kaiken maistumaan vielä paremmalta.

Satu kirjoitti...

Se oli hyvää Riitta, sitruunasta tuli upean makuista grillissä.

Anonyymi kirjoitti...

avotulella grillatessa tulee mukaan myös savun aromi. Todella herkullista!