maanantai 17. lokakuuta 2016

Graniittilinnan poroviikot, HelsinkiYhteistyössä Graniittilinnan kanssa.


Lapsuudessani meillä syötiin kotona paljon poroa ja siksi olinkin ihastunut saadessani kutsun Graniittilinnan poroviikoille. Tai oikeamminkin nämä ovat remontissa olevan Lasipalatsin poroviikot Graniittilinnan tapaan. Poroviikot jatkuvat aina marraskuun 26 päivään saakka. Lasipalatsin "porotietäjä" Petri Simonen toimii nyt Graniittilinnan poroviikkojen taustalla.


Graniittilinna oli minulle entuudestaan vieras paikka ja ihastuin ikihyviksi. Vankoissa, vanhoissa kivitaloissa on omanlaisensa tunnelma. Pidin ravintolan lempeästä rauhallisuudesta ja miellyttävästä miljööstä.


Lapsuudessani söin usein poronkäristystä tai porokeittoa, mutta tämän kaltaiset herkut olivat miltein tuntemattomia.

Alkuruokina saimme porotartaria muikunmädin kera, poroterriiniä puolukkamoussella ja rosmariiniperunasalaatilla sekä porocarpacciota cashew-pähkinöillä. Henkilökohtainen suosikkini oli porotartar, mutta porocarpaccion ja paahdettujen cashew-pähkinöiden liitto oli jotain kerrassaan hurmaavaa.

Poroterriini
 Graniittilinnassa tarjottava poro on vapaasti laiduntanut Suomen lapissa ja saanut syödäkseen monipuolista ravintoa. Tiesittekö, että poronlihassa on myös c-vitamiinia, tieto, joka hämmensi ainakin minua.

Porotartar
Pääruokien poroja en osannut laittaa paremmuusjärjestykseen, vaikka miten maistelin. Ne maistuivat toinen toistaan paremmilta. Poronliha on ehdoton suosikkini ja hyvin valmistetuista ruoista oli mahdotonta valita vain yhtä ylitse muiden. Ulko- ja sisäfile sekä sisäpaisti, kaikki olivat taivaallisia. Istuin pöydän ääressä lopulta lohduttomana; suu olisi vetänyt, mutta mahaan ei enää mahtunut. Mikä suloinen kidutus.

Porocarpaccio
Ruokailun jälkeen minun oli heti laitettava viestiä läheisilleni ja ilmoitettava, että nyt sitä olisi tarjolla Hakaniemessä, nimittäin laadukasta poroa. Poroissa on eroja ja laadukkaan lihan maistaa. Mieluummin syön poroa kerran-pari vuoteen ja nautin laadukkaasta lihasta, kuin syön useammin jotain heikompi laatuista tai heikommin valmistettua lihaa.


Tässä puuhiiligrillissä valmistuu poron ulko- ja sisäfilee sekä sisäpaisti. Uuni kuumenee 350 asteeseen ja maustaa lihan sopivan miedosti savulla.

Yhtä lukuunottamatta kaikki poroviikkojen ruoat ovat gluteenittomia ja laktoosittomia, tämä oli itselleni iloinen yllätys.


Poroviikot 
11.10. - 26.11.2016

Säästöpankinranta 6
Helsinki


Yhteistyössä Graniittilinnan kanssa.
SaveSave

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti käymämme illallinen (19.10.2016) ei ollut aivan yhtä isojen hehkutusten arvoinen. Poroterriini oli mauton, grillattua poron ulkofileetä oli paistettu ylikypsäksi ja kuivaksi, karamellisointi oli täysin ala-arvoinen keltajuuren osalta.

No, onneksi järkiruuan kohdalla on vaikea epäonnistua! Tai ainakin näin luulimme. Tyrni-valkosuklaamoussea oli siedettävä, mutta sorbetti oli kuin ikiroudasta kaivettu ja mantelikakkua oli vähintään viikon liian vanhaa..

Itse kuitenkin tykkään kovasti porosta, hyvin tehtynä.

Ei jatkoon!

Satu -Tsajut kirjoitti...

Todella kurja kuulla :(
Otitteko asian hekilökunnan kanssa esille? Hyväkin keittiö saattaa joskus epäonnistua ja silloin kannattaa heti antaa palautetta, että heillä on mahdollisuus korjata tilanne.