keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Taranto, Italia


On olemassa vanhoja kaupunkeja, joiden kaduilla voi kuvitella törmäävänsä niin lohikäärmeisiin kuin salamurhaajiinkin. On kaupunkeja, jotka on jätetty oman onnensa nojaan rapistumaan pikku hiljaa olemattomiin. Ja niissä kaupungeissa on lumovoimaa.


Taranto sijaitsee Etelä-Italian Apuliassa Tarantonlahdella, Joonianmerellä. Taranton vanha kaupunki,  Città Vecchia, hurmasi minut täysin. Tämä kaupunki oli kaikista pääsiäiskohteistamme itselleni merkityksellisin.


Taranto oli kaksijakoinen, oli vanhan kaupungin ahdas rappioromantiikka ja uuden kaupungin siisteys ja väljyys. Vanha kaupunki oli hyvin rauhoittunut kaupallisuudelta; siellä oli vain muutama ravintola, toreja ja pieniä puoteja. Uudella puolella oli sitten kaikki, mitä kaupungilta voi vain toivoa, jopa gluteenittomia leivonnaisia myyvä leipomo, mikä oli oikea erikoisuus muuten vehnäjauhoisessa Italiassa.


Yövyimme uudella puolella Portobello B&B:ssä. Sijainti oli tarkoituksella keskeinen; huoneiden varaaja oli selvittänyt, että pääsiäiskulkue kulkisi hotellimme ikkunoiden ali ja näin meillä olisi esteetön näkyvyys siihen. Emme tosin arvanneet kulkueen saavuttavan majapaikkaamme vasta puolen yön jälkeen.


Majapaikkamme oli vanhassa kerrostalossa, jonka ala-aula oli Tarantolle ilmeisesti typilliseen tapaan valtaisa. Pieni hotelli käsitti kolme huonetta, keittiön, kolme wc:tä suihkuineen ja värikkääseen huoneeseen kuuluvan ranskalaisen parvekkeen ja ikkunan. Muihin huoneisiin ei kuulunut ikkunaa.


Seitemänkymmentäluvulta sisustuksensa ammentaneen huoneen tapetti oli ensinäkemältä suut auki loksauttava. Vuoteet olivat ihan mukavat ja huoneen hintaan kuuluvan aamiaisen sai nauttia läheisessä kahvilassa. Etelä-eurooppalaiseen tapaan aamiainen käsitti kahvin ja leivoksen.


Sijainnin lisäksi majapaikkamme ehdottomiin plussiin kuului mahdollisuus käyttää parkkihallia. Taranton keskustassa ei juuri ole parkkipaikkoja ja siksi tämä oli meille hyvin tärkeä seikka hotellia varatessa. Ylläolevassa kuvassa näkyy kapea ja mutkainen ramppi, jota pitkin halliin ajettiin. Hallin työntekijät kieputtelivat sinne pysäköityjä autoja hallissa ja se oli täyteen tupattu.
Ennen pitkän perjantain illan suurta pääsiäiskulkuetta, vanhassa kaupungissa liikkui pienempiä porukoita valkoisiin kaapuihin pukeutuneita hahmoja. Näihin kulkueisiin kuka tahansa pääsi osallistumaan, ja moni kantoi valuvia valkoisia kynttilöitä ja lauloi mukana.


Vico Ospizio 3, Ciita Vecchia, 74


oli pieni ravintola Taranton vanhalla puolella. Nautimme siellä aikaisen, mereneläviä sisältäneen, Pääsiäisaterian. Olimme ravintolan ainoat asiakkaat, ilmeisestikään tapoihin ei kuulu syödä ajoissa.
Illan hämärtyessä siirryimme Taranton uudelle puolelle seuraamaan sinne asti kerinnyttä kulkuetta.


Ensivaikutelma perinteisestä pääsiäiskulkueesta oli erittäin vaikuttava, sillä siinä oli mukana suuri joukko valkoisiin pukeutuneita ihmisiä, jotka kulkivat maaliskuisen kylmillä katukivillä paljain jaloin kantaen painavia patsaita.  Kulkueen seassa oli myös pieniä orkestereita, jotka tahdittivat hidasta kulkua. Vauhti tosiaan oli hyvin hidas, minkä takia kulkueen seuraaminen paikallaan seisten olisi nopeasti käynyt tylsäksi. Niinpä kävelimme pitkin pääkatua katsellen kulkueen eri kohtia, ja haimme paikallisten kanssa halpaa pikaruokapitsaa paikalliselta versiolta nakkikioskista.


Perinteisesti varakkaat paikalliset miehet ovat voineet ostaa paikan kulkueessa lahjoittamalla tietyn summan määrättyyn hyväntekeväisyyskohteeseen. Jotta kukaan ei käyttäisi tätä perinnettä pönkittämään omaa egoaan ja itsekkäästi parantamaan omaa mainettaan, tulee kulkijoiden pukeutua peittäviin kaapuihin, jotta heitä ei tunnistettaisi.
Yllä näkyy miten hyvin näimme pääsiäiskulkueen hotellihuoneemme ranskalaiselta parvekkeelta. Tässä vaiheessa kulkue oli ollut liikkeellä jo monta tuntia, ja olimme nähneet sen matkaa aikaisemmin uuden kaupungin läpi kulkevalla pääkadulla.


Seuraavana aamuna lähdimme tutkimusmatkalle takaisin vanhaan kaupunkiin. Löysimme ihastuttavan torin, jonka merenelävät olivat taatusti tuoreita.Tori oli sympaattisen pieni ja siellä tuntui Pääsiäisenä olevan vain paikallisia ostoksilla.Koska olimme samana päivänä jatkamassa matkaamme eteenpäin päädyimme ostamaan vain rasiallisen hulppean kokoisia mansikoita.

Taranton kapeat kujat olivat kirjaimellisesti kapeita. Kapeimmilla kujilla ei ollut tilaa väistää vastaantulijaa.Siirtymä vanhasta kaupungista uudelle puolelle oli aina repivä, tunnelmallinen rappio vaihtui puunatumpaan kuosiin.Pasticceria La Dolciaria oli pieni leipomo, jolla oli hämmentävän laaja gluteenittomien leivosten valikoima. Leivokset olivat taivaallisen makuisia ja maksoivat naurettavan vähän.

Gluteenittomat leivokset
Suuremmassa leipomossa ei ollut gluteenittomia tuotteita saatavilla, mutta sen sijaan sieltä olisi saanut toinen toistaan komeampia Pääsiäisleivoksia.


Taranto vei sydämeni. Voin kuvitella itseni sen vanhaan kaupunkiin hakemaan inspiraatiota tai vain irtiottoa arjesta. Haluan palata sinne ennen kuin vanha kaupunki muuttuu, joko rapistuu entisestään ja joutuu puretuksi tai kunnostetaan niin, että tämä murheellinen rappio katoaa näkyvistä.


Viime vuoden matkan muut kirjoitukset löytyvät myös blogista:
SaveSave

Ei kommentteja: