maanantai 15. toukokuuta 2017

Kotiviili

Tämä on ensimmäinen kerta kun tein itse viiliä. Olen monesti aikonut tehdä sitä, mutta aina se on jostain syystä jäänyt. Nyt päätin korjata asian tilan, kun kaapista sattui löytymään 6 sopivaa kulhoa kotiviilille.


Kotiviili

6 annosta

1 prk punaista viiliä
1 litra punaista maitoa

Viilin voi tehdä kahdella tavalla.
Ensimmäisessä tavassa purkillinen punaista viiliä tasataan jokaiseen astiaan ja maito kaadetaan päälle ja sitten sekoitetaan.
Toisessa tavassa viili ja maito kaadetaan yhteen suureen astiaan, sekoitetaan ja kaadetaan sitten annoskulhoihin tekeytymään.

Kun viili on tavalla tai toisella saatu annoskulhoihin annetaan kulhojen seistä huoneenlämmössä vedottomassa paikassa pyyhkeellä tai lautasilla peitettynä puolivuorokautta-vuorokauden.
Mitä kauemmin viili tekeytyy, sen happamampi siitä tulee.
Viili kulhoja ei pitäisi tänä aikana liikutella.
Kun viili on tekeytynyt nosta se jääkaappiin odottamaan syömistä.

Viilin siemen

Käytimme kotiviiliin rasvaista viiliä ja homogenoimatonta rasvaista luomumaitoa. Punaiset tuotteet eli rasvaiset tuotteet tuovat kotiviiliin sen ihanan sametinpehmeän pinnan, sen mikä viilissä on parasta.

Valitsimme homogenoimattoman maidon myös siksi, että toivoimme sen tuovan paksumman päällyskerroksen, kuin tavallisen punaisen maidon. Homogenoimattomassa maidossa rasva nousee maidon pintaan.

Olen kuullut, ettei kotiviili välttämättä onnistu laktoosittomasta maidosta sen matalamman hiilihydraattipitoisuuden vuoksi, mutta aion kokeilla sitä joku kerta.

Viilikulhojen tulisi olla melko laakeita.

Ukkosella viili ei välttämättä sakene.

Viili ja maito sekoitettuna
Nykyisin viilit eivät ole samanlaisia kuin ennen; kaupan viilin hapate on erilaista kuin entisaikojen emäntien viilien, siitä ei välttämättä riitä potkua kovinkaan moneen kierrokseen eli kaupasta saattaa joutua hankkimaan aika-ajoin uuden purkillisen viiliä siemeneksi.

tsajut
Viili tekeytymässä

Viilin hinta

Viilin tekeminen on paitsi hauskaa, siinä myös säästää muutaman pennin. 

Ostimme viilin ainekset kaupasta, jossa tuotteet maksoivat seuraavasti:

punainen viili 0,47 €
homogenoimaton luomutäysmaito 1,25 €

6 annosta kotiviiliä maksoi siis 1,72 € eli 0,29 € annokselta

Luomukevyt viili maksaa kyseisessä kaupassa 0,55 €

Tässä tapauksessa, jos olisimme ostaneet kotiin 6 purkkia punaista viiliä olisi se maksanut 2,82 €, säästimme siis 1,10 € ja viilimme luomuprosentti oli suuri.

Halusin laskea kotiviilin hinnan auki, sillä ihmettelin muutamia kuulemiani kommentteja, ettei kotiviilin tekeminen ole kannattavaa. Kotiviilin teko on kannattavaa, se on hauskaa ja taloudellista.
tsajut
Valmis kotiviili


7 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Itsetehty viili on pyörinyt to do -listalla vuosia. Aina tässä keväällä se pulpahtaa mieleen. Jopsas nyt saisin kokeiltua!

Satu kirjoitti...

Sama oli itselläni, mutta sitten kun kokeili, niin oikein ihmetteli mikä siinä oli kestänyt :D

Kotivaaraska kirjoitti...

Tulee tehtyä aika ajoin. Viiliä tekee melko harvoin mieli, mutta kun ostan (yhden purkin itselle) niin jätän pohjalle siemenen ja lisään maidon. Montaa kierrosta siitä ei kyllä saa, se on totta, mutta onneksi tuo mielihalukin on aina vaan muutaman päivän kestoinen :)

Viltsu Mari kirjoitti...

Voi että, saisipa laktoosittomanakin. Kiinnostuin.

Satu kirjoitti...

Kotivaaraska, tuo on loistava niksi. Juuri harmittelin jääkaapin pienuutta, mutta ratkaisit ongelmani. Aivan mahtavaa, kiitos :)

Viltsu Mari, kannattaa kokeilla pienemmällä määrällä, saisiko sen onnistumaan. Omatekoinen viili on herkkua ja olisi ihana jos pääsisit siitä nauttimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Viilien aatelia on se venyvä.Löytyispä jostain "siemen".Joskus 7O- 8O-luvulla oli kaupassa myytävävänä.Taisi olla pienessä kivijalkakaupassa. Vaan eihän ole kivijalkojakaan...

Satu -Tsajut kirjoitti...

Siemenenä voi käyttää kaupan viilejä, mutta tuskin ne ovat saman veroisia kuin oikea "siemen".