keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Riesling & Spätburgunder -viikot 2017 Hirvihaaran kartanossa


Kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Saksan viinitiedotuksen ja Hirvihaaran kartanon kanssa.

Hirvihaaran kartano


Saadessani kutsun tutustumaan Saksan viinitiedotuksen Riesling & Spätburgunder -viikoille bongasin heti siihen osallistuvien ravintoloiden listalta Hirvihaaran kartanon. Olen jo useamman vuoden haaveillut pääseväni tutustumaan paikkaan, mutta se on aina jäänyt. Nyt päätin korjata tilanteen.

Hirvihaaran kartanohan ei ole tavanomainen ravintola, vaan sen pääasiallinen asiakasryhmä ovat erilaiset seurueet. Mikäli sinne haluaa syömään, kannattaa tilanne varmistaa aina ennalta soittamalla. Poikkeuksen tähän tekee torstaisin tarjottava Suomi 100v-lounassbuffet, johon kannattaa tehdä pöytävaraus sen suuren suosion vuoksi, mutta jonne voi yrittää ilman varausta

Riesling & Spätburgunder -viikot 2017

Olen aivan hupsuna kartanoihin ja minulla on omanlaisia kuvitelmia siitä miten niihin kuuluu pukeutua ja miten niissä kuuluu käyttäytyä. Syytä mielikuvistani kaikkia niitä äitini 50-luvun tyttökirjoja joita ahmin nuorena. En ole juurikaan vieraillut kartanoissa, joten minulla ei ole kovinkaan suurta vertailukohtaa, mutta ihastuin Hirvihaaran kartanoon täysin. Olisin voinut käyskennellä sen käytävillä loputtomiin, istuskella kirjaston nojatuoleissa tai viihtyä tornihuoneessa maalaamassa. Muu seurue joutui pakottamaan minut pois kartanosta oltuamme siellä muutaman tunnin kauemmin kuin alunperin suunnittelimme.

Palatkaamme vierailumme alkuhetkiin ja ihanaan ateriaan ja siihen sointuviin viineihin.

lasipaviljonki

Matkasimme Keski-Uudellemaalle, eteläiseen Mäntsälään Helsingistä. Matkaan ei kulunut kauaa, itseasiassa Hirvihaaran kartanoon pääsee autolla nopeammin kuin moneen Helsingin keskustan ravintolaan. Kartano kohoaa rauhallisella paikalla Mustijokeen kuuluvan Kaanaanjoen varrella. 

Meidät opastettiin kartanoon syömään. Kartanon päärakennuksessa on muutama ruokasali ja pihalle on rakennettu kaunis lasipaviljonki 2013 joka moninkertaisti ravintolan asiakaspaikat. Me pääsimme siis nauttimaan ateriamme varsinaisessa päärakennuksessa. 

Riesling & Spätburgunder -viikot 2017

Aloitimme ruokailin kevääseen sopivasta vihreällä parsakeitolla. Keitossa oleva kookos ja koivunmahla sopivat siihen täydellisesti. En edes oikeasti ole kookoksen ystävä, mutta tätä keittoa rakastin. Saimme keiton seuraksi Schmitges Riesling Cremant Brut 2014 ja Schmitges Riesling Grauschiefer 2016, joista ensimmäinen, kuohuviini, sopi loistavasti keittoon. Harvoin olen törmännyt näin hyvää ruoan ja viinin yhdistelmään ja en ollut mielipiteeni kanssa yksin, vaan koko pöytäseurueemme yhtyi siihen.

Väliruokana nautimme jättiravunpyrstöjä ja parsavaahtoa samojen viinien kera kuin alkukeitonkin. Annos oli loistava väliruoka siirryttäessä parsakeitosta pääruokaan.

Riesling & Spätburgunder -viikot 2017Pääruokana nautimme kevyesti savustettua merilohta ja puutarhan antimia kera Weingut Meyer-Näkel Spätburgunder 2015 ja Weingut Meyer-Näkel Illusion Eins 2015 viinien. Pääruoan valkoinen parsa oli taivaallista, siis parsasta on hankalaa saada muuta kuin hyvää, mutta tässä oli onnistuttu erityisen hyvin. Maa-artisokat olivat peräisin kartanon omasta keittiöpuutarhasta, joka on tuttu Lavatarhuri-kirjasta.

Jälkiruoka jatkoi samaa laadukasta linjaa kuin muutkin ruokalajit ja sen kanssa tarjottu viini, Huxelrebe Auslese Bio Lorenz, voitti ehkä jopa alun kuohuviinin. Se oli täydellinen jälkiruokaviini, ei liian makea vaan raikas, täyteläinen ja hillityn makea.

Huxelrebe Auslese Bio Lorenz

Menu:


Vihreä parsakeitto, kookosta ja koivunmahlaa

Jättiravunpyrstöjä ja parsavaahtoa, retiisiä ja Koivulehdon minisalaatteja

Kevyesti savustettua merilohta ja puutarhan antimia, maa-artisokkaa, pinaattia, valkoista parsaa ja luumutomaattia

Salmiakkivanukasta, vadelmaa ja mansikkaa

Nauttimamme menu ei ollut suoraan listalta, vaan se oli räätälöity meille ruokavalioidemme mukaan. Suosittelen olemaan kartanon keittiöön yhteydessä, mikäli noudatat jotain ruokavaliota. Ruoat olivat erinomaisia, vaikka erikoisruokavalio oli huomioitu.

Weingut Meyer-Näkel Illusion Eins 2015 

Lyhyesti Riesling & Spätburgunder -viikkojen rypäleistä


Saksa tuottaa noin puolet maailman Riesling-viineistä. Rypäleiden historia ulottuu aina 1400-luvulle asti. Rieslingit soveltuvat hyvin myös kellarisäilytykseen.

Spätburgunder rypäleitä on kasvatettu Saksassa 800-luvulta alkaen. Rypäleistä saa ihanaa punaviiniä, joka ei ole raskaan tanniinista, vaan kevyempää, marjaisampaa ja joka sopii hyvin kalaruokien kanssa samoin kuin aasialaisten ruokien seuraksi.

Weingut Meyer-Näkel Spätburgunder 2015 

Olen osallistunut kuopuksen kanssa erilaisiin tilaisuuksiin, mutta tämä oli haastavin. En tiedä vaistosiko pikkuinen äidin höpsähtäneisyyden kartanoon ja sen lapsenomaisen innon vai oliko syynä vain kolmen kuukauden hulinat, mutta vierailu ei sujunut niin sulavasti kuin sen olin suunnitellut. Onnekseni meille oli osoitettu oma tila, joten emme häirinneet muita ihmisiä.

Tiedättekö sen tuskanhien joka pukkaa pintaan, kun pitäisi paneutua mielenkiintoisiin asioihin, imeä itseensä tietoa ja vaikutteita ja pienellä ei ole missään hyvä? Sen punaisena kuumottavan huonoäiti olon? Ja sitten viime hetkellä ennen kartanon tiluksiin tutustumista pikkuinen sai hetken köllötellä vaippasiltaan ja kaikki oli hyvin. Koetin naurahtaa ja sanoa pikku jaarlin vain loikoilevan takan edessä kelteisillään (vaippasiltaan) takkini päällä jonka hupun tekoturkisreunus sai esittää taljaa. Pieni kiljukaulani ilmeisesti olettaa siskonsa seuraneiteilyn prinssi Philipille (kuningatar Elisabeth II  ja puolisonsa Philip vierailivat esikoisen koululla Walesissa) tekevän hänestäkin siniverisen ja käytöstavat ovat siksi aatelisen röyhkeät. Tai sitten hän on vain vulgaari lähiön kasvatti.Mukana Hirvihaaran kartanossa meillä oli iki-ihana Sari. Hänen versionsa pääset lukemaan - muinainen blogista vielä tällä viikolla.


lasipaviljonkvi
Lasipaviljonki


Mikäli emme reissaisi esikoisen perässä maailmalla harrastaisimme enemmän lähialueella matkailua. Suomessa on paljon nähtävää ja koettavaa ja mikä parasta, sen voi tehdä nopealla aikataululla ja kohtuullisella budjetilla.

Riesling & Spätburgunder -viikot 2017 järjestetään Hirvihaaran kartanossa 8.-20.5.2017
Näiden keväisten viiniviikkojen menut maksavat n. 60 € plus viinit.


Kartanonlenkki 56
Mäntsälä
Yhteistyössä Saksan viinitiedotuksen ja Hirvihaaran kartanon kanssa.

Valviran ohjeistuksen mukaisesti alkoholia ei saa kommentoida kommenteissa, kaikkea muuta saa.

Ei kommentteja: