lauantai 1. heinäkuuta 2017

Kakola

Kakolan kakku 
Visit Turku kutsui minut viime kesänä tutustumaan Kakolanmäen elämään. Kakolassa toimi Suomen yksi tunnetuimmista vankiloista. Nykyisin siellä toimii kahvila ja ravintola ja vanhasta vankilasta remontoidaan asuntoja.

Luulin, että viime kesä oli viimeinen mahdollisuus tutustua tähän huikean historian omaavaan linnaan, mutta olin väärässä. Vielä on aikaa varata paikka opastetuille kierroksille ja uppoutua historiaan, josta ei usein puhuta.
Postauksen julkaisu jäi viime kesältä ja olin siitä hyvin pahoillani. Ilahduin siis suunnattomasti, kun minulle selvisi Kakolan kierrosten jatkuvan tänäkin kesänä. Nyt pääsette kurkistamaan Kakolanmäen elämään ja muurien toiselle puolelle tämän kirjoituksen myötä.
Kakola leipä

Kakolan kakko

Kakkolan kakko-leipä on huikean kaunis, sen pintaan on viilletty kalterit ja sisus muodostuu vaaleasta ja tummasta taikinasta. Vehnä- ja ohrajauhot antavat leivälle sen täyteläisen maun. Kakolan kakon pussi on yksinkertainen, pelkistetty. Pussiin on nidottu kiinni kopio vanhasta rangaistusmääräyksestä. Tämä on ehkä tyylikkäin matkamuisto, jonka olen ikinä nähnyt. Kakolan kakkoa saa ostaa vankilanjohtajan pihassa olevasta Cafe Kakolasta. 
kakolan kakko

Cafe Kakola

Cafe Kakola on kaunis pikku kahvila. Kahvilassa on muutama pöytä sisällä ja laaja piha jossa on mahdollista nauttia kahvilan antimista. Sen ilmapiiri on harmoninen ja seesteinen. Sama ilmapiiri ei jatku pihan toiselle puolelle, jossa on esillä Kakolan historiaa kuvin ja esinein. Siellä vankilan todellisuus iskee silmille voimalla.

Kakolanmäen museo

Kauniista kahvisalongista on muutama askel pihan poikki vanhassa hevostallissa sijaitsevaan museoon. Muutama askel ja miljöö on aivan erilainen, aivan eri maailma. Museo on pieni, mutta siellä on runsaasti valokuvia ja esineitä vankilan historian ajalta.

Kakolan vankila

Ja sitten se itse vankila, se on kokemisen arvoinen, kun sen saa kokea turvallisen kierroksen mukana. Kierroksella kerrotut asiat tekevät selväksi, ettei tätä olisi halunnut kokea istumalla täällä kakkunsa.

Vierailutila
Vanhat sellit ovat täynnä seinäkirjoituksia, joissa viisaudet ja omatekoiset kalenterit värittävät seinää yhdessä piirrustusten kanssa.
Tyhjyyttään kumisevat selliosastot näyttävät valoisilta ja avarilta, toista oli silloin kun vankila oli käytössä. Kakola on ollut historiansa aikana yleensä äärimmäisen täynnä. Selleihin on tungettu enemmän väkeä, kuin mitä niihin tuntuu edes näin tyhjinä mahtuvan. Oppaan mukaan tuoksu selleissä oli miehisen tainnuttava, etenkin kuin entisaikaan niissä myös poltettiin tupakkaa.

Näin vuoden kuluttua olen saanut vierailuun ja sen herättämiin tunteisiin etäisyyttä. Vierailu nimittäin herätti pitkään mitä moninaisempia tunteita. Olin vaikuttunut ja onnellinen, että pääsin näkemään muurien sisälle. Toisaalta noiden muurien sisälle on ollut lukittuna valtaisa määrä tuskaa, epätoivoa ja surua ja nyt siellä käyskennellään kepeästi kiertomatkalla. Ja kierroksen jälkeen nautitaan pala kakkua, joka on makeampi kuin se kakku, jota tuolla tavattiin istua.

Käykää tutustumassa paikkaan itse. Kakolan muuttuessa katoaa iäksi pala alamaailman historiaa, nyt on viimeiset hetket tutustua siihen oikeassa ympäristössä.

Kakolan kierrosten hinnat ja aikataulut kesän 2017 osalta löytyvät täältä ja perhekierrokset täältä.
Kakolan historia löytyy täältä.
Kakolanmäen museo
Kakolan ruusu ravintola

Kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Visit Turun kanssa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kiitos hyvin mielenkiintoisesta postauksesta. Herätti kyllä paljon ajatuksia. t.Tiina Salosta

Satu kirjoitti...

Kiitos palautteesta Tiina. Vierailu herätti heti viime kesänä paljon ajatuksia, mutta se tekee sitä edelleen. Kokemus oli vaikuttava.

Mrs K kirjoitti...

Oih! Oltaispa käyty tuolla tämän kesän reissullamme!!!

Satu -Tsajut kirjoitti...

Voi harmi Mrs K, ehkä he jatkavat toimintaa vielä ensi kesänä? Ainakin kahvio jatkaa toimintaansa.